Budai Arborétum

A hónap növénye - Január

Utolsó frissítés: 2022 március 03.

A hónap növénye - Január

Trachycarpus fortunei - Kínai kenderpálma

Trachycarpus fortunei
 

A kínai kenderpálma, tudományos nevén Trachycarpus fortunei a Földközi-tenger medencéjének vidékén gyakran ültetett, kedvelt pálmafaj, bár eredeti hazája Mianmar (a hajdani Burma) északibb területein, Kínában és Japánban található. A kenderpálmák az enyhe éghajlatú dél-angliai partvidéken, sőt a svájci, német és az olasz tavak parti sétányain is meghatározó kert- és parképítészeti elemek. De nemcsak a mediterrán és szubtrópusi kertekben, parkokban, fasorokban találkozhatunk akár személyesen e pálmafélével, hanem hazánkban is, igaz, hogy nálunk csupán kifejezetten védett fekvésben képes a szabadban is áttelelni. Nagyon szép, idős példányai láthatók Budapesten, a Budai Arborétumon kívül a Fővárosi Állat-és Növénykertben, az ELTE Illés utcai Botanikus Kertjében (Füvészkert) vagy a Varga Márton Földmérési és Kertészeti Szakképző Intézet kertjében is. Nagyon mutatós megjelenésű pálma, magas és karcsú törzsével, legyezőszerű leveleivel meghatározó látványt nyújt. Magassága az éghajlattól és a termőhelytől függően 4-12 métert érhet el.

A sudár pálmatörzs csúcsán levélüstökét kerekded, fénylő sötétzöld, bőrneműen kemény, kissé merev levelek alkotják. Ujjasan tagolt levelei 60-90 cm szélesek, a levél gerince igen rövid, a mélyen szeldelt levéllemez szárnyai egy pontból kiindulónak tűnnek, így nyeri el a levél legyezőre emlékeztető alakját. A levelek nyele 40-90 cm hosszú, merev, szúrósan fogazott. A levelek alapjánál szívós rostszövet található, mely a törzset sűrűn, bozontosan beborítja. Ezt a rendkívül erős szövedéket Kínában például gyékényszőnyeg vagy kötélzet készítésére használják fel, innen kapta a növény a kenderpálma elnevezést.

Kétlaki növény, azaz külön növényen hozza a nőivarú, illetve porzós, mindkét esetben sárgás színű virágait. A virágok a lomblevelek hónaljában fejlődő, 30-60 cm hosszú, dúsan ágas fürtökben május-júniusban nyílnak. A termős példányokon a megtermékenyítést követően kezdetben zöldes, majd hamvas kékes-fekete színű, nagyobb borsónyi méretű, enyhén vese-, illetve gömbölyded alakú termések fejlődnek. A virágzatot borító buroklevelek sokáig díszlenek a pálmán. Hazánkban az érett magok tél végén, március-áprilisban hullanak le a növényekről.

A Budai Arborétumban nőivarú egyede rendszeresen, megbízhatóan terem.

 

 

 
 

Trachycarpus fortunei
 

Trachycarpus fortunei
 

Trachycarpus fortunei​​​​​​​