Budai Arborétum

Növényvilág

Utolsó frissítés: 2022 március 03.

Növényvilág

A Budai Arborétum növényvilága

A NÖVÉNYVILÁG menüben megpróbálunk betekintést adni honlapunk látogatóinak az ország egyik leggazdagabb gyűjteményes kertjéről. A teljesség igényével nem vállalkozhatunk arra, hogy megismertessük valamennyi fás- és lágyszárú fajjal, fajtával Olvasóinkat, de igyekszünk ízelítőt adni belőlük, és - amennyire időnk engedi - törekszünk ezeket az oldalakat tovább fejleszteni.

Növénygyűjteményeink

Ebben a menüpontban néhány nagyobb vagy érdekesebb gyűjteményt és annak tagjait mutatjuk be.

Az eddig feldolgozott gyűjtemények:
- díszcseresznye-gyűjtemény
- orgonagyűjtemény.

Védett növények

A Budai Arborétum - az ország sok más arborétumához és botanikus kertjéhez hasonlóan - fontos feladatának tartja, hogy ritka, védett növények számára is élőhelyet, "menedéket" nyújtson, megteremtve ezzel akár az eredeti élőhelyre való visszatelepítés lehetőségét is. Ebben a menüpontban néhány olyan hazánkban védelem alatt álló növényritkaságról olvashat, melyek megőrzését a Budai Arborétumban is végezzük.

Ehhez kapcsolódóan a Kertészettudományi Kar soroksári kísérleti üzemében védettnövény-anyatelep is létesült, ahonnan az arborétumba telepített védett növények egy része is származik.

TOVÁBB

Tematikus séták az arborétumban

Ebben a menüpontban virtuális sétákra invitáljuk a kedves Látogatót, és mindig egy-egy sajátosságot kiemelve mutatunk be néhány növényt a kertből.  Lehetőség adódik így a legszebb lombú és termésű növények vagy éppen a különleges formájú fajok és néhány idősebb fa megismerésére.

TOVÁBB

A hónap növénye

Látogatóba készül hozzánk? Ajánlunk egy növényt, amit feltétlenül látnia kell! Csak ki kell választania a megfelelő hónapot, és dendrológus munkatársunk mutatja be Önnek az adott időszak általunk választott "favorit" növényét.

TOVÁBB

Dendrológiai kincsek

Tudja, hogy hol él az ország legidősebb perzsafája? Látott már tűzpiros lombú fajtát ebből a fajból? A Budai Arborétum kiemelkedő dendrológiai értékeit ismerheti meg ezeken az oldalakon. "Akikre büszkék vagyunk" ez is lehetett volna a menüpont címe.

TOVÁBB