Budai Arborétum

Állatvilág

Utolsó frissítés: 2022 március 31.

A Budai Arborétum állatvilága

Az ÁLLATVILÁG menüben be szeretnénk mutatni, hogy egy a város közepén elterülő gyűjteményes kert nemcsak nekünk, embereknek nyújt kellemes környezetet, de az itt élő fauna számára is egy fontos búvóhely, ahol táplálékot, menedéket találnak, esetenként pedig tartósabban is itt élnek, betelepednek.

A természetközeli fenntartás és a változatos növényanyag gazdag rovarfauna megtelepedésével jár együtt, ahol pedig sokféle rovar él a területen, az azokat fogyasztó énekesmadarak és más rovarevők (pl. a szintén védett sünök) is megjelennek. Nagytestű gerincesek (pl. nagyvadak) értelemszerűen nem élnek a város közepén, de a városi környezethez alkalmazkodott, rejtőzködő életmódú ragadozókkal (pl. nyesttel) már gyakran találkozunk.

Munkatársainknak nem feladata vagy szakterülete ugyan az állattan vagy az etológia, de a gyűjteményes kertben járva óhatatlanul is rácsodálkozunk az itt élő kisebb-nagyobb állatok sokaságára. Az oldalakon szereplő bemutatás éppen ezért nem is lehet teljes körű, nem is törekszünk erre, éppen csak ízelítő jelleggel ismertetünk néhány nálunk megjelent állatfajt.

Madárbarát kert

Arborétumunk 2006-ban nyerte el a Madárbarát Kert minősítést, azóta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a főváros ajándékaként madárbarát-kerti tanösvény is létesült, erről és a madárbarát kertekről olvashatnak ebben a menüpontban.

TOVÁBB

Fészkelő és átvonuló madaraink

Ebben a menüpontban azokról a madarakról olvashat egy kicsivel részletesebben, amelyeket munkatársaink megfigyeltek a kert területén.

TOVÁBB