Budai Arborétum

Szürke gém - Ardea cinerea

Utolsó frissítés: 2022 február 23.

Szürke gém - Ardea cinerea

Gémfélék családja - Ardeidae


 

​​​​​​​
 

A vízimadarak többsége - nagyobb vízfelület hiányában - nem tiszteli meg arborétumunkat látogatásával, az utóbbi időben azonban arra lettünk figyelmesek, hogy egy-egy szürke gém a közeli Feneketlen-tóról ellátogat hozzánk, és sajátosan egy magas cédrus felső, vízszintes ágain állva les a kerti tó irányába.

A gémfélék közül a szürke gém az egyik leginkább alkalmazkodóképes madár, máshol is megfigyelték, hogy elegendő táplálék esetén (pl. rágcsáló vagy sáskainvázió mellett) akár száraz területeken is megjelenhetnek, emellett, ha nem zavarják, az ember közelségét is képes megszokni, más nagyvárosokban is megtelepedett, Stockholmban és Amszterdamban például fészket is rak. Magyarországon a nagyobb folyók ligeterdeiben vannak telepei. Vonuló madár, de néhány példánya nálunk is áttelel.

Nagy testű, szürke, idős korban inkább fekete-fehér tollazatú. Jellegzetesen, behúzott nyakkal repül. Nagy halfogyasztása (akár napi 0,5 kg) miatt a halastavakon nagy károkat okoz, így amellett, hogy a természetes vizeken védett, a halastavakon lőhető.