Budai Arborétum

Tőkés réce - Anas platyrhynchos

Utolsó frissítés: 2022 február 23.

Tőkés réce - Anas platyrhynchos

Récefélék családja – Anatidae


 


 

​​​​​​​
 

A tőkés réce hazánk leggyakoribb récefaja, mely az ember közelségéhez is jól alkalmazkodott, így a városi, mesterséges tavakban is gyakran látható. A tojó barna alapszínű, sötétbarnás, feketés pettyekkel és csillogó kék, fehér szegélyű szárnytükörrel. A gácsér feje fémes zöld, nyakán keskeny fehér gyűrűvel, teste szürkésbarna. Farka jellegzetesen felkunkorodik. Nyugalmi tollazata a tojóéra hasonlít, de felismerhető világosabb sárga csőréről. A tojó jellegzetes, hápogó hangja közismert, a gácsér csupán lihegésszerű hangot ad.

Arborétumunk vizes élőhelyei korlátozott számúak, ennek ellenére a szomszédos Feneketlen-tóról gyakorta látogatnak hozzánk a tőkés récék, hogy az Alsó Kertben található tavon vagy az arborétum füves területein táplálkozzanak, újabban a Dísztéren is találkoztunk velük.

Többször fészket is raktak a tavat körülölelő aranycserje-gyűjtemény védelmében, de sikeres költésükre eddig csak egyszer, 2013-ban került sor. A kikelt fiókákat a tojó ekkor is a Feneketlen-tóhoz próbálta átvezetni, ami - a két tó között lévő forgalmas út miatt - csak lelkes munkatársaink segítségével sikerült.