Budai Arborétum

Látogatási szabályok

Utolsó frissítés: 2023 július 05.

Látogatási szabályok, figyelmeztetések

 

Természetvédelem
 

Arborétumunk a nyitvatartási időben díjtalanul és szabadon látogatható.  Az arborétum természetes élővilága védett, ezért látogatása során, kérjük, mindig tartsa be a következő szabályokat.

Kérjük, hogy a vizimadarakat ne etessék, mert azzal csak veszélybe sodorják és megbetegíthetik az állatokat. Részletesen olvashatnak erről az MME honlapján is.


 

A növényzet bármely részének károsítása, levelek, hajtások, virágok, magvak, termések, gyökerek, más növényi részek gyűjtése, fára mászás, a kert berendezéseinek rongálása, károsítása szigorúan tilos!


 

Kérjük, hogy fokozottan ügyeljen az arborétum állatvilágának zavartalanságára! Hangoskodással, sporttevékenységgel, labdázással, hangos zenehallgatással elriaszthatja az állatokat, és zavarhatja a többi látogatót.


 

Kutyát vagy más állatot a területre hozni tilos. Kérjük, hogy a területen élő kóbor macskákat se etessék, elszaporodásuk ugyanis rendkívül káros az arborétum madárvilágára.


 

Kérjük, hogy a kijelölt ösvényekről ne térjen le, a gyepben ne telepedjen le, táblával tiltott területre ne lépjen, ezzel tudtán kívül is kárt tehet olyan növényekben vagy állatokban, melyek a gyepben vagy az avarban bújnak meg.


 

Gépjárművel, kerékpárral, rollerrel, görkorcsolyával vagy egyéb közlekedési eszközzel a területre lépni tilos. (Kerékpár-tároló a 'K' épület mellett.) 

Tüzet gyújtani tilos! Kérjük, hogy kizárólag a kijelölt helyeken dohányozzon. A cigarettacsikket eloltva helyezze a kihelyezett hulladéktárolóba.


 

Az Arborétumot 14 éven aluli gyermekek csak állandó szülői vagy tanári felügyelet mellett tekinthetik meg.


 

Szemetelni tilos!
A hulladékot a kihelyezett gyűjtőkben helyezze el.


 

Szeles, viharos időben ne tartózkodjon nagyobb fák közelében, az idős fákban az erősebb szelek kárt tehetnek, a lehulló gallyak balesetveszélyesek!


 

A területen nagy számban élnek kullancsok! Riasztószer használata ajánlott. Látogatása után vizsgálja át bőrét, a kullancsok veszélyes fertőzéseket terjeszthetnek! Szükség esetén forduljon orvoshoz!


 

Az arborétumban esetenként nagyobb munkagépek is közlekednek, kerti munkák zajlanak. Kérjük, a kertben folyó munkákat ne akadályozza, és mindig figyelmesen közlekedjen.


 

Az arborétumban kereskedelmi célra (pl. publikálás, kereskedelmi célú, esküvői stb. fotózás) fényképezni, filmfelvételt készíteni csak engedéllyel lehet. Az engedély kiállításához időben keresse fel munkatársainkat! (Ld. az Elérhetőségek menüpont alatt.)